pondělí 25. května 2015

Příspěvky členů: Petr Kubišta - Les jako investice

Minulý týden ve čtvrtek rozproudila zajímavou debatu prezentace Petra Kubišty - Les jako investice. Požádali jsme Petra, aby se s jejím obsahem podělil i touto formou. Máte s podobnou investicí vlastní zkušenosti? Zajímaly by Vás podrobnosti? Přijďte si o investicích poslechnout více na business networking Negotium.

Jako jedna ze složek investičního portfolia může dobře posloužit klasický les. Jak takový les vybrat a obhospodařovat, aby se investice rentovala, si vysvělíme v tomto článku.

Les může investor zakoupit ze dvou důvodů. Jednak za účelem rychlé těžby, kdy investor zakoupí les v plně těžitelném stavu (= těžbu umožňuje lesní plán a stáří stromů) a během několika týdnů/měsíců lesní parcelu částečně/zcela vytěží a zinkasuje zisk v desítkách procent. Takový les lze většinou zakoupit od člověka, který jej zdědil, hodí se mu rychlé peníze a nechce s tím mít žádné starosti. Z výše uvedeného však vyplývá, že příležitostí tohoto typu je po skromnu. Druhým důvodem může být dlouhodobá držba lesa, kdy les slouží jako konzervativní úložiště peněz, které průběžně generuje peněžní tok založený na občasných probírkách.

Při výběru lesa je třeba zohlednit několik klíčových parametrů:

a) To jaké stromy v lese rostou zásadně ovlivňuje výnos investice a její rizikovost. Les s převahou smrku je náchylnější na kůrovce a polomy. Jedle a borovice mohou být zase zajímavější pro zloděje vánočních stromků a tvrdé dřevo habrů a buků může lákat nenechavce, kteří si v zimě potřebují zatopit v kamnech. Z hlediska výkupu dřeva pilami, smrkové dřevo využívané ve stavebnictví zpravidla vykoupí za slušný peníz (cca 1 000 Kč/m3) každá pila, kvalitní tvrdé dřevo je v porovnání se smrkovým možné udat za dvojnásobnou cenu, jenže ne vždy a na každé pile. Za ideální skladbu lesa lze proto považovat smíšenou kulturu jehličnanů a listnáčů z důvodu minimalizace rizik a možnosti při probírkách reagovat na aktuální poptávku místních pil.

b) Dalším důležitým faktorem v řadě je lokalita lesa. Je vhodné, aby se les nacházel blízko místa bydliště, případně rekreační nemovitosti investora, a to ze dvou důvodů. Jednak les vyžaduje občasnou kontrolu a údržbu a by bylo nepraktické dojíždět někam jen kvůli lesu. A za druhé, pokud by došlo k nájezdu zlodějů, tak pokud se les nachází na dohled od domu, lze při pohledu z okna na padající stromy okamžitě zareagovat a v případě chaty/chalupy je možno se domluvit se sousedy na vesnici, kteří na les vidí, že dají vědět v případě nežádoucích skutečností. S lokalitou souvisí i existence příjezdové komunikace, aby k odvozu dřeva nebylo třeba souhlasu majitelů okolních pozemků. A je dobré se zaměřit i na stav sousedních lesní parcel, protože pokud ty jsou vytěženy, tak ve svém lese pak nebude moci investor několik let zásadnějším způsobem těžit, byť jeho les by byl těžbou zcela netknutý a dostatečně vzrostlý.

c) Nejen podle lesních plánů by měl investor vybírat les. Velmi důležitá je i osobní návštěva, protože mnoho lesů může na papíře vypadat dobře, ale při obhlídce můžete zjistit, že parcela se nachází ve stráni a v důsledku toho jsou stromy křivé a málo vzrostlé, přestože v lesním plánu je udána skladba lesa habr/dub se stářím 70 let. Takové dřevo lze pak prodat pouze jako palivové, čili za minimální ceny a i těžba na takové parcele bude pracná, tím pádem drahá a bude dále snižovat investorovi zisk.


V příštím díle článku Vám Petr představí rizika spojená s investicí do lesů a především praktické kroky k jejímu zúročení - tedy způsoby těžby. 

Chcete-li vědět více, přijdťe se potkat s Petrem a dalšími zajímavými členy Negotia na některém z pravidelných business networkingů pořádaných formou obchodních snídaní. Přihlaste se na www.negotium.eu

Autor:


Petr Kubišta

www.petrkubista.cz

člen čtvrteční skupiny Dalibor

"Hodinu o penězích přemýšlet bývá výnosnější, než celý měsíc pro peníze pracovat.."

Žádné komentáře:

Okomentovat